Marlon Somers (dressuur midden bij Henri Jacobsen) heeft afgelopen week samen met Carmen Coronel en Ellis Oldenboom deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen Working Equitation Junioren en Young Riders in Portugal.
Het was de eerste keer dat Nederland met een jeugdteam deelnam aan een EK of WK en ze hebben het super goed gedaan. In de Masters (volwassenen) is Nederland al langer actief op EK en WK niveau.
WE heeft 4 onderdelen:
· dressuur: vergelijkbaar met ZZL-niveau;
· stijltrail: een uitdagend parcours met diverse obstakels, die dressuurmatig nauwkeurig moeten worden uitgevoerd;
· speedtrail: een soortgelijk parcours waarbij de snelheid het belangrijkste is;
· runderwerk: onderdeel waarbij de deelnemer een aangewezen koe uit de kudde moet halen en in een pen (hok) moet drijven met hulp van de teamgenoten.
Team Nederland eindigde in de dressuur als vierde en behaalde met de stijltrial een mooie derde plaats: podium. Hiermee schreef het drietal geschiedenis, want Nederland heeft nog nooit individueel of met een team op het podium gestaan bij een EK of WK Working Equitation. In de speedtrial eindigde het team als vierde.
Gedurende de hele wedstrijd stond Nederland derde/vierde in het overall klassement. Helaas hadden ze bij het runderwerk helaas veel pech, waardoor ze overall op een zesde plaats eindigden.
Een supertrots begeleidingsteam zag dat hun drie pupillen uit het niets Nederland in de WE wereld op de kaart heeft gezet!
In landen als Portugal, Spanje, Italië en Frankrijk is deze sport wat dressuur in Nederland is en groeien kinderen er mee op. In Nederland is Working Equitation sinds ongeveer 15 jaar een officiële wedstrijdsport.
Marlon is met Galante overall 17e geworden in een deelnemersveld van 28 deelnemers. Een heel knappe prestatie, waar we als HTC ook supertrots op zijn.
Marlon rijdt met Galante Z2 dressuur en lest bij Henri Jacobsen, die eveneens WE-wedstrijden rijdt en behalve dressuur jurylid, ook WE jurylid is. Door Henri is Marlon met WE begonnen en dat heeft haar deze geweldige WK ervaring gebracht.